Verhalen van meisjes uit Kenia

Hoe gaat het eigenlijk met de meisjes die hun opleiding konden afmaken dankzij uw steun aan het Kenya Fonds? De zusters in Kenia hebben de verhalen van een aantal meisjes opgeschreven. Zo heeft u een beter beeld van de situatie waar sommige meisjes uit komen, en belangrijker, hoe sterk de meisjes uit die situatie zijn gekomen.

Florence Muturi

Florence

Florence heeft een bedrijf gestart in het in- en verkopen van melk. De melkautomaat op de foto heeft ze gekocht van het startkapitaal van het Kenya Fonds. Helaas gaat het met de melkverkoop niet zo goed. Het is nu geen melkseizoen, waardoor de inkomsten laag zijn. Door de droogte is er in het hele land geen voedsel is voor de dieren. Ze hoopt dat de verkoop weer zal aantrekken als het aan het eind van het jaar weer gaat regenen.

Mary

Mary Njeri

Met Mary’s kapsalon gaat het niet zo goed. Haar zus heeft een zwaar ongeluk op de weg gehad waardoor haar been moest worden geamputeerd. Mary’s moeder vroeg haar om de winst van de kapsalon te gebruiken voor de ziekenhuisrekening van haar zus. Mary was hier een tijdje erg verdrietig van. Gelukkig hoefde uiteindelijk het been niet te worden geamputeerd, wat haar weer blij maakte. Mary’s winst is echter nog altijd weg, waardoor het zakelijk niet goed gaat. Ze heeft geen geld om te investeren in spulletjes en de rente te betalen. Ze werkt door, maar geestelijk is het zwaar voor haar.

Mercy

Mercy NdutaZij startte in mei 2016 een kapsalon en het gaat goed met haar. Ze heeft wel een paar uitdagingen. Doordeweeks heeft Mercy weinig klanten en in het weekend veel. Dit geldt overigens voor alle kapsters, aldus zuster Francisca. De zuster is blij, wantMercy gaat op geen enkele dag meer met honger naar bed. Met haar salon verdient ze nog steeds geld waarmee ze aan het eind van de maand de rente van haar huis betaalt en eten kan kopen voor haarzelf, haar baby en haar familie.

Milka

Milka Wanjiru

Ze is nog maar kort geleden begonnen met haar bedrijf in de in- en verkoop van eierenen het gaat goed met haar. Naast haar werk heeft ze zelfstandig enkele maanden een naaicursus gevolgd en geleerd hoe ze sweaters kan maken. ’s Ochtends maakt ze sweaters voor enkele mensen. Ze verdient hieraan niet veel, omdat ze geen eigen breimachine heeft. In de middag verkoopt ze eieren. De eierverkoop gaat goed, maar ze heeft problemen met haar man die geen werk heeft. Wanneer hij haar slaat, rent Milka steeds naar haar zuster. Ook pakt hij het geld van de verkochte eieren van haar af. Zuster Francisca heeft al meerdere keren op haar ingepraat en zegt Milka haar man te willen verlaten om op eigen benen te staan. Maar ze geeft het huwelijk nog steeds een kans.

Elizabeth

foto-elizabeth

Elizabeth verliet het Jamaa Home in 2007 na een voorspoedige bevalling. De vader weigerde voor de baby te zorgen en verliet Elizabeth, waardoor zij voor de verzorging van haar kindje op zichzelf is aangewezen. Ze is een schoolverlater uit de achtste klas, zonder een veelbelovende toekomst. Elizabeth heeft een zeer arme achtergrond; haar ouders waren niet blij met de komst van de baby, en konden haar amper steun bieden.

In 2008 kwam ze met steun van het Kenya Fonds in de eerste klas van de middelbare school. Ze toonde zich tijdens haar schooltijd een slimme, toegewijde jongedame, die vastbesloten is iets van haar leven te maken. In 2011 rondde Elizabeth haar opleiding af met een prachtig cijfer “B”. Ze begon aan een 3,5 jaar durende verplegingsopleiding. Ook hier studeerde ze serieus en toegewijd. De ouders van Elizabeth zorgden voor haar baby, met kinderbijslag die het Kenya Fonds geeft aan de meisjes die op school zitten.

In november van dit jaar rondde Elizabeth haar opleiding af. Ze heeft al een baan bij een ziekenhuis in de buurt van haar school. Ze zegt dat het startsalaris erg laag is, maar ik heb haar aangemoedigd toch te starten bij dit ziekenhuis. Zo kan ze werken terwijl ze zoekt naar een beter ziekenhuis dat haar meer betaalt. Elizabeth vindt het erg leuk om voor het eerst te werken. Ze zegt dat ze ernaar uitziet om genoeg geld te hebben haar kindje naar een kostschool te sturen. Ze wil dat haar baby de beste opleiding krijgt en ze wil zichzelf en haar familie kunnen onderhouden. Elizabeth is zeer dankbaar voor de steun van het Kenya Fonds: alleen God kan de donateurs voldoende belonen.

Cecilia

foto-ceciliaCecilia kwam bij Jamaa na een verkrachting. Ze is bevallen van haar baby, maar heeft de man die haar verkrachtte nooit weer gezien. Een geweldige vrouw: ze heeft de zwangerschap volbracht en houdt heel veel van haar baby. Haar dochtertje is nu 4 jaar oud. Als ze met Cecilia meekomt naar Jamaa, schrijft ze op het schoolbord in mijn kantoor. Ze is prachtig, vrolijk en heel speels. Cecilia’s moeder is heel arm, met een zieke man en zes kinderen om voor te zorgen.

Toen Cecilia Jamaa verliet in 2013, begon ze aan een opleiding Baktechniek. Ik heb Cecilia zien groeien in bakken van het ene niveau naar het andere, en heb haar aangemoedigd om alle stappen naar het hoogste niveau van de opleiding te zetten. Ze kan nu allerlei soorten taarten en snacks bereiden. Met zelfgemaakt bakgereedschap bakt ze nu ook thuis. Als ze in de toekomst ondersteund wordt om goed gereedschap te kopen en haar eigen bedrijf te starten, kan ze een van die succesvolle Jamaa-meisjes worden. Cecilia is het Kenya Fonds heel dankbaar voor de ondersteuning.

Cecilia rondt haar opleiding met het eindexamen af in januari 2017. Ze ziet ernaar uit haar eigen bedrijf te starten, zodat ze haar kindje en haar familie kan ondersteunen.

Mary

foto-maryMary is in het Jamaa Home voorspoedig bevallen van haar zoontje. De vader verdween zodra hij hoorde dat Mary zwanger van hem was en is nooit teruggekomen. In 2013 mocht ze weg uit het Jamaa Home; in 2014 begon ze direct met een opleiding tot kapster en schoonheidsspecialiste. Ze rondde deze opleiding af in 2015 en raakte bedreven in haar nieuwe beroep. Ze kwam daarna naar ons toe met de vraag of ze ondersteuning kon krijgen om haar eigen salon te starten.

Begin 2016 kreeg ze 100.000 shilling steun om haar bedrijfje te starten en haar leven weer op te pakken. Het gaat goed met Mary: ze spreekt haar oprechte dank uit voor de steun en liefde die ze van het Kenya Fonds heeft mogen ontvangen. Mary’s eigen moeder is gescheiden en niet in staat om voor andere kinderen te zorgen. Mary is dankzij haar bedrijfje in staat om voor haar moeder en haar kindje te zorgen.

Gloria

foto-gloriaGloria is een jonge moeder en een meisje van het Jamaa Home. Ze is in 2011 bevallen van een gezond jongetje. Gloria heeft een moeilijke familieachtergrond. Ze is het enige kind van haar moeder, die single is. Toen Gloria geboren werd, moest haar moeder haar niet hebben. Gedurende haar hele leven is Gloria afgewezen door haar familie. Ook nu geeft Gloria’s moeder niet om haar dochter en kleinzoon. Ze weigert voor de baby te zorgen terwijl Gloria naar school gaat. We hebben tevergeefs geprobeerd ze te verzoenen. Gloria probeert van haar moeder te houden zoals ze is.

Omdat Gloria al haar middelbare school had afgerond, heeft het Kenya Fonds haar geholpen met een vervolgopleiding Verpleging. Ze is een toegewijde, gedisciplineerde student die graag wil leren. Gloria is echt veranderd door haar opleiding. Ze wil haar kindje het allerbeste geven, zichzelf onderhouden, en ook haar moeder. In december rondt ze haar opleiding af; in januari 2017 begint ze met zoeken naar een baan.

Advertenties