Update uit Kenia – december 2020

In maart 2020 raakte wij in Kenia bekend met het Coronavirus. De scholen en universiteiten gingen dicht, waardoor alle studenten naar huis moesten. De meeste van onze meisjes zijn naar familie gegaan, en een paar naar gehuurde huizen omdat zij geen huis hadden om te verblijven. Hierdoor zijn wij continu bezig met het zorgen voor hen en hun baby’s door bijvoorbeeld eten te kopen en huur te betalen.

Degenen die buiten Nairobi verbleven waren veiliger dan degene die achterbleven in Nairobi City. Sr. Jacinta heeft de meisjes ondersteund en gecontroleerd of ze zich aan de opgelegde maatregelen hielden: het dragen van mondkapjes, afstand houden en géén grote groepen opzoeken. Tot nu toe zijn onze meisjes niet besmet geraakt, en proberen we hen veilig te houden door maskers en sanitizers aan hen te geven.

Begin oktober zijn de meisjes die dit jaar in hun examenjaar zitten weer teruggegaan naar school omdat sommige vakken nou eenmaal niet goed online gevolgd kunnen worden. Zij zullen in maart 2021 examen doen. Dit zijn Christine, Cynthia, Tecler, Josephine, Faustian, Jane, Francisca, Yvonne.

De meisjes zijn allen met een grote lach op hun gezicht weer naar school gegaan, en ik bid en hoop dat ze veilig zullen zijn. Ook op school moeten ze alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

Ik blijf daarnaast nieuwe gevallen ontvangen. Omdat de scholen dicht zijn en de kinderen thuis zijn, zijn ze kwetsbaar en er zijn mensen die van deze situatie misbruik hebben gemaakt. Er zijn meisjes verkracht, aan drugs geholpen of hebben zichzelf moeten aanbieden om toch wat geld voor eten te kunnen krijgen. Veel kinderen bevinden zich in een gevaarlijk circuit.

We waarderen de steun die we krijgen van het Kenya Fonds enorm. Hierdoor kunnen we onze meisjes veilig houden en hoeven ze niet op zoek te gaan voor eten. Veel mensen hebben hun banen verloren en door het coronavirus zijn veel van de standaardbanen die men in Kenia veel doet (bijv. kleding wassen, huizen schoonmaken, oppassen) niet meer beschikbaar.

De pandemie heeft het potentieel om een verwoestende sociale, economische en politieke crisis te creëren die zal zorgen voor diepe littekens, zelfs nadat Covid 19 over is. Veel mensen hebben hun baan en inkomen verloren. Dat effect zullen we nog veel langer voelen. Alle aandacht is nu gericht op Covid-19, maar andere ziekten als Hiv/aids, malaria en tuberculose krijgen minder aandacht. We kunnen alleen maar hopen dat deze nachtmerrie snel voorbij gaat en we weer terug kunnen keren naar ”normaal”.

Nogmaals wil ik u danken voor jullie voortdurende gulle giften, zelfs in deze moeilijke tijd. Moge jullie allemaal gezegend zijn en ik wens u alvast een zalig kerstfeest.

Sr. Jacinta Nzele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s